Ecosia

Днес попаднах на този видеоклип:

Макар и да става достатъчно ясно от видеоклипа, ще обясня и аз накратко. Ecosia е алтернативна търсачка на Google, която свързва нашето безразборно кликане в интернет със засаждането на истински дървета. Около 40-42 търсения в Ecosia са равни на 1 дърво.

Как правят това? Реклами. Печелят от рекламите, които излизат и когато търсим в Google. Печалбата обаче използват, за да посадят дървета там, където има най-голяма нужда.

Вече са засадили 53,098,921 дървета, но имайте предвид, че тази бройка расте на всяка приблизително една секунда, така че когато вие самите проверите, вероятно числото ще е по-голямо. Чудите се колко ли им е струвало това? 9,101,152 евро според сайта им.

Ползвах Ecosia преди дълго време и вероятно ще започна отново да ползвам. Проблемът ми с тази търсачка обаче е, че не показва всички варианти, а понякога когато правя по-сериозен research по дадена тема, не е най-полезната търсачка на света (тогава обикновено търся Google в Ecosia и оттам насетне си действам). (Което пък ми остави смешния навик да търся в търсачки Google, и когато съм на компютър, на който търсачката по подразбиране е Google, пиша първо Google в нея и хората много се забавляват…)

Но за тривиални ежедневни търсения я препоръчвам. И дизайнът е много красив. Освен това може да видите горе вдясно колко дръвчета са лично ваши.

Това е от мен за днес, топъл и слънчев понеделник!

Scroll to Top